Skip to main content

Yoga

Yoga is het enige systeem dat reeds 15.000 jaar leeft, zonder dogma of dwang.
Nooit, in de geschiedenis van de mensheid, is het gebeurd dat iemand een zwaard tegen iemands keel zette en zei: “Je moet yoga doen”. Yoga overleefde en leeft voort omdat het werkt als geen ander, als een proces van welbevinden.
Sadhguru

Ons yoga-aanbod is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwd proces en stimuleert niet enkel fysieke kracht, flexibiliteit en een goede houding, maar heeft een zeer specifiek effect op het endocriene systeem. Het balanceert de hormoonafscheiding en stimuleert het psychische en emotionele welbevinden. Mentale rust en ontspannen aandacht zijn makkelijker bereikbaar. Dit maakt ruimte voor gevoelens van helderheid, vreugde en mededogen. Kwaliteiten die een positieve invloed hebben op je gevoel van evenwicht en je mentale, fysieke en spirituele welbevinden. Er wordt naast yoga houdingen (asana’s) aandacht besteed aan diepe relaxatie (yoga nidra), ademhaling (pranayama) en meditatie. De yogalessen die worden aangeboden kennen hun basis in Raja (Dhiraja) Yoga en Prana Yoga Flow.

Ieder lichaam is anders en daar heeft yoga respect voor. Er is geen plaats voor prestaties, er is geen competitie. De aandacht ligt op een uitvoering van oefeningen, aangepast aan ieders lichaam en kunnen, op een adequate ademhaling en een rustige maar aangehouden ‘flow’ van bewegingen.

Wat mag je meebrengen? Een yogamatje, een dekentje, eventueel een kussentje om op te zitten en een kopje voor thee na de les. 

Groepslessen

Donderdagen
19u30 - 21u00

gevolgd door een theemoment

Shantaram Yoga
Vuursteenhoeve - Bouquetstraat 139 - Diepenbeek

€15 per les

Meditatie

Meditatie is het stil maken en controleren van de geest door focus. Dit kan focus zijn op o.a. een voorwerp, een mantra, de ademhaling, een intentie, affirmatie of observatie.
Door deze aangehouden focus wordt de ruis in het hoofd gefilterd en bij consequente beoefening getemperd. Inzicht en helderheid worden makkelijker bereikbaar en een algemene stabiliteit en kalmte wordt bekomen.

In de yogafilosofie worden gedachten wel eens vergeleken met een aap, gestoken door een schorpioen. Ongetemd, van de hak op de tak, alom aanwezig en onbeheersbaar. We noemen dit dan ook wel eens de monkeymind. Door meditatie verstillen we de monkeymind en wordt het luisteren naar de stille stem van het innerlijke zelf duidelijk. Hier zitten gepaste antwoorden alsook de weg naar onevenaarbare tevredenheid.

Onze meditatiemomenten zijn een vrij aanbod. 

Wat mag je meebrengen? Een (yoga)matje, een kussentje om op te zitten en eventueel een dekentje.

Groepslessen

in de zomermaanden
2-wekelijks op zondag
11u00 - 12u00

gevolgd door een theemoment
Putsteeg, Alken
Vrije bijdrage

Namasté

Mijn ziel buigt voor jouw ziel.
Ik buig voor de plaats in jou, waar het gehele universum verblijft.
Ik buig voor het licht, de liefde, de waarheid, de schoonheid en de vrede in jou, omdat het ook verblijft in mij. In het delen van deze dingen zijn we verbonden, zijn we hetzelfde, zijn we één.